Apakah yang dikatakan 'Rennet'?

'Rennet' ...

biasenye terdapat dalam isi kandungan (ingredient) Keju @ 'Cheese'..

apakah yang dikatakan 'Rennet' ?

1. Rennet (pronounced /ˈrɛnɪt/) is an enzyme containing substance produced in any mammalian stomach to digest the mother's milk, and is often used in the production of cheese. Rennet contains many enzymes, including a proteolytic enzyme (protease) that coagulates the milk, causing it to separate into solids (curds) and liquid (whey). The active enzyme in rennet is called chymosin or rennin (EC 3.4.23.4) but there are also other important enzymes in it, e.g., pepsin or lipase. There are non-animal sources for rennet substitutes.

maklumat dari sini

2. dari soal jawab di bawah ini :
a. Apakah RENNET yang sebenarnya dan adakah ia halal?
b. Tolong terangkan apakah Emulsifiers. Dan adakah ia halal atau tidak?

a. Rennet adalah sejenis enzim yang diambil dari perut haiwan seperti lembu, buatan sintetik dan beberapa jenis tumbuhan yang digunakan dalam pembuatan keju dan hasilannya.
Jika pengambilan enzim tersebut dari haiwan yang halal dan disembelih mengikut hukum syara' maka ia tiada masalah dan halal dimakan.
b. Emulsifier adalah bahan penambah kimia yang digunakan sebagai penyatu ciri minyak dan air agar sesuatu produk itu mempunyai struktur, mutu dan komposisi yang baik.
Sebagai contoh pembuatan kordial yang memerlukan emulsifier agar bahan air dan perisa/jus yang selalunya mempunyai ciri minyak boleh disatukan atau dilarutkan agar tiada mendakan dan ramuannya sekata.
Emulsifier digunakan meluas untuk produk makanan dan plastik.
Sumber emulsifier ialah asid lemak dari tumbuhan atau haiwan.
Ia menggunakan kod E dalam sistem standard pada label ramuan kebanyakkan produk.

maklumat dari sini

3. Rennet Description : A milk coagulant which is a concentrated extract of rennin enzyme obtained from calves or pig stomach or microbial source. Calf rennet is obatined from cow, microbial rennet is obatined from bacteria. Pepsin rennet is obtained from pig.
Halal if from microbial source
Haram if from pig source

maklumat dari sini

4. Rennin (Rennet): A protein Enzyme. Usually not labeled. (In most cheeses).

maklumat dari sini


###################
Kesimpulannya

* Rennet ni sejenis enzim.
* Rennet biase nye terkandung dalam Cheese.
* Sumber Rennet tu mestilah dari sumber yang HALAL, iaitu dari perut anak lembu yang disembelih mengikut syarak [jika tidak, ia umpama bangkai - mengambil perut anak lembu
masa dia hidup2 atau yang telah mati tanpa proses penyembelihan yang sah disegi Islam.
* Sumber dari tumbuhan atau buatan sintetik adalah HALAL.
* Sumber dari babi adalah Haram
* Biase nye pengeluar tidak menyatakan dari mana sumber Rennet tersebut.
* Sila dapatkan kepastian dari pembuat/pengilang dengan menelefon atau menghantar email terdahulu kepada mereka walaupun anda berada di Malaysia.

(ni adalah apa yang saya jumpa, saya baca & saya fikirkan.... jika ade kesilapan tentang pemahaman ini sila beri pandangan anda)


############################################
ni maklumat dari 'Cheese' yang saya beli disini

Brand : Perfect Italiano
Jenis Keju : Mozzarella
Isi Kandungan (Ingredients) : Cheese (pasteurised milk, salt,cultures,), Enzyme (non animal coagulant), Anticaking agent (460), Preservative (200).

Suitable for vegetarians

No comments: